خواب بهتر، صحتمندی بهتر
نویسنده: داکتر احمد خیبر موحــــــد
خواب بزرگترين نعمتي است – که الله سبحانه و تعالی جهت آماده ساختن نيروي جسماني که خستگي آنرا فرسوده ساخته، بر ما ارزاني داشته است، و خداوند آنرا از نشانه هاي عظمت خويش ذکر نموده است.
جديد ترين تحقيقات دربارة خواب مي گويد: هر گاه انسان بيدار شود، و به کار آغاز کند ماده اي يا مقدار کمي مواد شيميايي در خون او ترشح مي کند، و هر آنچه زمان بگذرد اين مقدار بالاتر میرود و چون به مرور زمان و با فعاليت به حد معيني رسيد، پيامي به سوي مغز رسانده، و مغز هم به نوبه خود پيام را به مراکز خواب در مولیکولهاي عصبي می رساند، يا اينکه مولیکولهاي عصبي از هم دور می شوند و ماده روان قطع گردیده و اين همان خواب [موصوف] است و يا اينکه رگ هاي عصبي به هم نزديک شوند و ماده جاری عصبی جريان يابد، لذا ابزار خواب ماده اي شيميايي، يا مجموعه موادي است که در آغاز روز به مقدار ناچيزي ترشح مي نمايد و هر اندازه وقت بگذرد مقدار اين ماده افزايش يافته، تا اينکه به ميزان مشخصی برسد، جسم از طريق عصب براي نزديکي حالت خواب به مغز پيام مي فرستد، به طوري که مغز به مراکز خواب دستور کار و عمل مي دهد و مولکول هاي عصب از يکديگر فاصله مي گيرند و خواب به وجود مي آيد.
اين تدبير کيست؟ تنظيم کيست؟ آفريده کيست؟ ابداع کيست؟ زندگي ما بدون خواب چگونه مي بود؟ چنانچه انسان دو شب پياپي بيدار باشد، ساختاراش مختل مي گردد، و تعادل خود را از دست مي دهد، پس اگر از خواب تحريم شود چگونه خواهد بود؟
در کالبد مراکزی جهت خواب سبک و مراکزی نيز برای خواب عميق وجود دارد، شما هشت ساعت بر روی رختخواب دراز می کشيد، يک يا دو ساعت از آن خواب عميق می نمائيد، و بقيه ساعت ها خواب سبک می نماييد، يعنی شما به گونه ای از آنچه پيرامونتان می گذرد، چه کسی سخن می گويد، وارد مي شود و يا درب را می زند اطلاع داريد، ولی در خواب عميق هيچ کدام از موارد مذکور را احساس نمی کنيد، پس چه کسي در جسم شما مرکزی را برای خواب عميق و خواب سبک و مرکزی را برای بيداری قرار داده است؟.
برخی پزشکان مي گويند : دوره خواب نزد مادر ويژگی هاي معينی دارد، مادری که زياد بيدار می ماند، فرزند وی نيز همچون وی مي باشد، و مادری که صبح ها دير بيدار می شود فرزند وی نيز چنين خواهد بود، و جنين با تأثر مادر قبل از تولد متأثر مي گردد.
بهترین زمان خواب
بدون شک بهترین زمان خواب شب می باشد چنانچه الله سبحانه و تعالی می فرماید وَجَعَلَ اللَّيْلَ سَكَنًا” و شب را آسایش ساخت (الانعام). کلمیه سکنا یعنی استراحت، وقت وقفه، وقت عقب نشینی و آرام گرفتن.
طوریکه الله منان می فرماید شب وقت آسایش و استراحت انسانها است. در شب هورمون میلاتونین Melatonin افراز می گردد که باعث بطی شدن حرکات بدن، احساس ماندگی، آرامی اعصاب و خواب آلوده گی می شود. در اثنای خواب حرکات قلب و تنفس بطی یا آهسته شده، فشار خون کم می شود. در وقت صبخ افراز این هورمون متوقف گردیده و بدن انسان برای بیداری تنبیه می شود.
شب نه تنها وقت استراحت به انسان ها بوده بلکه برای سایر موجودات زنده نیزاست، به طور مثال عملیه فوتو سنتیز نباتات با برآمدن آفتاب آغاز می گردد در وقت شب حرارت پایین شده نباتات عرق نکرده و استراحت می کند. اگر شب نشود اکثر نباتات می میرد، یعنی شب برای نباتات نیز زمان استراحت و تجدید قواء می باشد.
خاموش نمودن چراغ ها هنگام خواب
یک پژوهش علمی جدید اثبات کرده است که روشن ماندن چراغ ها در طول خواب بروی فعالیت بیولوژیکی مغز انسان تاثیر می گزارد و منجر به ایجاد اضطراب و در نهایت چاقی می شود. به همین سبب دانشمندان توصیه می کنند که برای حفظ سلامتی بدن و مغز، در طول شب چراغ ها را خاموش کنید. سبحان الله. نصیحتی که دانشمندان در قرن بیست و یکم به آن رسیده اند، پیامبر گرامی اسلام صل الله علیه و سلم چهارده قرن پیش مطرح نموده است. پیامبر صل الله علیه وسلم در یک حدیث صحیح فرموده اند: وقتی می خوابید چراغ های تان را خاموش کنید.
خواب بعد از ظهر و شارژ مغز و حافظه
هنگام بیدار شدن در صبح بهره وری مغز انسان صد در صد است. ولی وقتیکه فعالیت های روزانه خود را شروع می کند این بهره وری مغز رفته رفته کم می شود تا اینکه هنگام ظهر به بیست در صد میرسد، ولی اگر انسان بعد از ناهار بیست یا سی دقیقه استراحت نماید و بخوابد دوباره مغز شارژ می شود و بهره وری آن به 100 می رسد و این عمل یکی از سنت های مبارک رسول خدا می باشد. حتی در زمان های گذشته در کشور های غربی اکثر شرکت ها به کارگرانشان اجازۀ استراحت بعد از ظهر را می دادند ولی امروزه زندگی صنعتی این امکان را از بسیاری از انسان ها گرفته است.
آقای سلوادور دالی نقاش مشهور اسپانیایی یک عادت جالبی داشتند ایشان بعد از ظهر قاشقی در دست می گرفتند و می خوابیدند و زمانیکه دستش سست می شد و می گفت همین قدر خواب کافی است که این مدت دقیقاً به بیست دقیقه می رسد. جالب این است که این عمل باید مابین ظهر و عصر باشد چون رسول خدا از خواب بعد از عصر نهی کرده اند و آن را باعث دیوانه گی یاد کرده اند.
نسخه یی از دارو خانه قرآن برای درمان بیدار خوابی
در اثر بی خوابی سیستم معافیت بدن ضعیف شده و شخص به آسانی مریض می شود. اگر کسی دو شب پی هم خواب نشود، درست تمرکز کرده نتوانسته و زیاد اشتباه می کند. و اگر کسی سه شب پی در پی خواب نشود قادر به فکر کردن درست نبوده و خیالاتی می شودHallucination)) یعنی دیدن وشنیدن چیز های که وجود ندارد.
ای کسی که بیدار خواب هستی و شب های درازدر رختخواب از یک پهلوی به پهلوی دیگر غلت می زنی و از خواب که نعمت الهی است مستفید نمی شوی، غم مخور که الله منان راه حل را در کتاب شفا بخش برای تو بیان کرده است، پس به آن عمل کن.
- خواندن اذکار شرعی: أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ (رعد )28 ” اگاه باش که با یاد الله دل ها آرام گیرد”
- ترک خواب در روز مگر به خاطر ضرورت: وَجَعَلْنَا النَّهَارَ مَعَاشًا (نبا 11)” و روز را وقت کوشش و برای زندگی قرار داده ایم”
- خواندن و نوشتن تا وقت خواب: وَقُلْ رَبِّ زِدْنِي عِلْمًا(طه 114) ” بگو: پروردگارا! بردانشم بیفزای”
- خسته کردن بدن با کارهای مفید در طول روز: وَجَعَلَ النَّهَارَ نُشُورًا (فرقان 47) ” و روز را هنگام بیداری گردانید”
- کاهش نوشیدن های خواب بر مثل قهوه و چای
منابع
- شگفتی های خداوند در بدن انسان داکتر راتب نابلسی
- دکتر شفا بخش ، دکتر بابک محمودی
- غم مخور، عایض بن عبدالله القرینی
- اعجاز قران هارون یحیی
- www.tebbehirani.blogfa.com
- www.Kahell7.co
تشکر از معلومات تان!
یک سوال داشتم، اگر جواب دهید خوشحال خواهم شد. و آن اینکه
آیا خواب کردن از ۱۰ بجهٔ صبح الی ۱۲ بجهٔ ظهر سنت است؟